Tuesday, December 25, 2012

Julanatt.

Vi har haft en jättefin dag! Verkligen. Satt och nöp mig själv i armen och var så otroligt innerligt tacksam över min familj. Tassar runt det här "fina" med världens tipptapp-tå. Så medveten om rikedomen i det, att få ha dem, i allt det varma. Att det inte är självklart. Gåvan. Att trots att jag egentligen inte är en människa med stor ekonomisk frihet så har de allt de egentligen behöver. Värmen, mamma, pappa, kärlek. Varandra. Varma händer. Varm choklad och grädde. Det är så starkt och närvarande samtidigt som det är oerhört sårbart. Man blir som en ängslig hare när man får barn, i kombination med en ursinnesstyrka och ett morrande gap på ett lejon. 50/50. Verkligheten gör ondare, känns mer, utsatta människors situation stirrar en rakt upp i ögat. Fattigdom, barn som svälter, terrordåd, krig. Men kärleken! Den känns också mer. Och andligheten. Jesu födelse. Guds son eller inte, varje gång ett barn föds ser föräldern allt det heliga, allt det utsände, allt det vackra, magiska, otroliga miraklet, i det nyfödda barnets blick. Maria som i varje havande kvinna, Jesus som i varje barn, stallet som i varje vardagsrum eller operationssal. Gud som inom var och en av oss, kärleken som enar oss. Som gör så att man klarar allt.

Uma gick omkring naken med fladdrande blont och röda gummistövlar. Svepte in sin lilla korvkropp i ett genomskinligt tyg med stjärnor på och var otroligt stolt. Julgranen och dess glans och croissanter och varm choklad på det, gjorde att de var övertrötta efter 2 timmar ca. Lite snoriga, lite tagna av allt gott och fint och glittrande. Vi har tagit det sååå lugnt, och bara varit. Kanske var det därför det blev så exra fint. Ingen press. Kröp upp i soffan och tittade på julfilmer, lagade mat och förberedde. Tomtegröt till lunch och sen vilade båda barnen. Lek och mat igen, gjorde i ordning en kopp te och gröt till tomten som kommer inatt, kröp upp i sängen och öppnade sin julbok. Imorgon blir det presenter och lek, lite mera matlagning och sen kommer farfar, faster och kusin.

Jag och T har slappat ikväll med te och film.

Lampan gick i badrummet så fick tända tusen små ljus för att kunna se vilken flaska som var vad när jag  kvällsduschade, tyckte att det kändes passande. Hur ett litet ljus kan skina så klart, och hur kan det värma så underbart, den lilla lågan av eld.

God Jul!

No comments:

Post a Comment